Kutatás is bizonyítja a Gyászfeldolgozás Módszer hatékonyságát

A tudományos kutatások bebizonyították a Gyászfeldolgozás Módszer®  hatékonyságát.
Azok számára, akik részt vettek a Gyászfeldolgozás Módszer®  programjában és így a saját bőrükön tapasztalhatták meg annak pozitív hatásait, a cselekvésprogram hatékonysága nem kétséges.
Most azonban már olyan tudományos kutatások is rendelkezésünkre állnak, melyek alátámasztják a módszer gyászolók segítésében elért hatékonyságát.
A veszteséget átélt személyek számára elérhető, különféle módszereket összehasonlító első ismert egyetemi tanulmányban azt az eredményt tették közzé, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer® valóban segíti a gyógyulást. A Kent State University (Ohio, USA) munkatársai, Dr. Rachael D. Nolan és Dr. Jeffery S. Hallam által vezetett kutatás eredményeit idén februárban két tudományos cikk foglalta össze az American Journal of Health Education című szaklapban.

Eredményeik szerint „A Gyászfeldolgozás Módszer® egy bizonyítékok által informált (evidence-informed), gyakorlatorientált program, ami hatékonyan csökkenti a gyász tüneteit és segíti a gyász feldolgozását.”

A kutatások azt mutatják, hogy a Gyászfeldolgozás Módszer®  Támogató Csoportok 8 alkalmas, szakemberek által vezetett alkalmai – a veszteség típusától függetlenül – hatékonyan támogatják a gyász tüneteivel való megküzdést.

Ez egy óriási hír a Gyászfeldolgozás Módszer®  képviselői és gyakorlói részére, valamint azok számára is, akik esetleg kételkedtek abban, hogy ez a módszer valóban hasznos a számukra.
A Gyászfeldolgozás Módszer®-t több, mint 40 éves tapasztalatukra alapozva gyászolók fejlesztették ki gyászolók számára. A módszert szerte a világban, összesen 22 országban vezették be és több, mint 15 nyelvre fordították le.

Az eddigi kutatások azt mutatják, hogy a módszer tényleges hatással van a résztvevők gyászfeldolgozással kapcsolatos tudására, attitűdjére, hiedelmeire és viselkedésére.
A módszer bizonyítékokon alapuló gyakorlatainak alapját a viselkedéselméletek, a csoportkohézió, a jelentésadás és a prolongált expozíciós terápia képezi.

Az utóbbi időben egyre inkább a tudományos érdeklődés központjába került az a kérdés, hogy a gyász hogyan befolyásolja a veszteséget átélt személyek mentális és fizikai állapotát.
A koncentrációs nehézségekkel, fáradtsággal, depresszióval vagy megmagyarázhatatlan betegségekkel küzdők számára ez nagyon jó hír.

A feldolgozatlan gyász
– még a gyermekkorban elszenvedett veszteségekhez kapcsolódó is – hosszú ideig fennmaradó megemelkedett stressz szintet eredményezhet a testben, mely növeli a nagyobb betegségek megjelenésének kockázatát. A krónikus stressz-szint csökkentése érdekében tett lépések nagymértékben javíthatják a résztvevők életminőségét.

Azok számára, akik többet szeretnének tudni a programról, a Gyógyulás a gyászból c. könyv elolvasását javasoljuk; a csoportos vagy egyéni foglalkozásokat tartó Gyászfeldolgozás Módszer®  Specialisták elérhetőségei pedig az online térképünkön találhatók.*

A program elvégzése során megtett lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyászolók fájdalma elmúljon, és ezáltal újra képesek legyenek élvezni az elvesztett személyekkel kapcsolatos kellemes emlékeket.
A módszer elsajátítása az olyan kapcsolatok elgyászolásban is segíti a résztvevőket, melyek kevésbé voltak szeretettelik vagy kielégítőek, mint ahogyan azt szerették volna. A módszer segítségével elsajátított eszközöket és stratégiákat a személyek a jövőben is mindenféle veszteség esetén tudják majd alkalmazni, ezáltal növelve a boldogságra, az örömre és a jóllétre való kapacitásukat.
Az American Journal of Health Education c. szaklapban megjelent cikkek összefoglalói az alábbi linken keresztül érhetők el. A cikkek teljes terjedelmükben csak az American Journal of Health Education lapra előfizető személyek számára érhetők el.
A Gyászfeldolgozás Módszer®  elméletének (Theory of Grief Recovery, TOGR) konstrukciós validitása: Egy új paradigma a gyász és a veszteségek megértéséhez (A New Paradigm Toward Our Understanding of Grief and Loss):
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19325037.2019.1571964
Mérési szintek és a kezelés konstrukciós validitásának érvényessége: A Gyászfeldolgozás Módszer® Mérőeszköz (GRM-I) (Measurement Development and Validation for Construct Validity of the Treatment: The Grief Recovery Method® Instrument (GRM-I):
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19325037.2019.1571962

Grief Recovery Proven Effective in Scientific Studies   2019. 04. 08.
Források: https://www.griefuk.org/articles/grief-recovery-proven-effective-in-scientific-studies/
                  https://gyaszfeldolgozasmodszer.hu/2019/07/17/kutatasok-bizonyitjak-a-modszer-hatekonysagat/
Fordította: Harkai Viktória 
* A Gyászfeldolgozás Módszer® magyarországi hivatalos weboldalán a "Specialista Kereső"-ben települések szerint, illetve név szerint is kereshetőek a képzést elvégzett specialisták. Az alapképzést végzettek személyesen, a haladó képzésen részevett specialista kollégák online is vállalnak Gyászfeldolgozás Módszer egyéni programot.

Az én adatlapom a központi honlapon található "Specialista kereső"-ben az alábbi linken érhető el:
Varga Csilla haladó Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista
Az alábbi gombra kattintva bővebben olvashat a Gyászfeldolgozás Módszer®-ről:

Fontos!

2020.02.15-hatályos jogszabályi rendelkezés, vagyis a "kuruzslótörvény" miatt

A szolgáltatások

A fent kínált szolgáltatások közül egyik sem hagyományos értelemben vett gyógyító technika, és azok egyike sem tartozik a nem konvencionális gyógyító tevékenységek közé, így azok bármelyikén résztvevő egyén számára sem ígér gyógyulást. A Szolgáltató által alkalmazott bármely technika, módszer NEM helyettesíti az orvosi diagnózist, gyógyszeres kezelést, szakvéleményt, kezelést, vagy terápiát!

Varga Csilla

egyéni vállalkozó, mint Szolgáltató a jelenlegi Magyarországon hatályos vonatkozó jogszabályok értelmében kijelenti, hogy pszichés vagy fizikai betegséget nem kezel. Szolgáltatóként nem végez semmilyen egészségügyi, gyógyítói, orvosi, vagy pszihoterápiás tevékenységet, továbbá nem vállal felelősséget az ebből adódó félreértésekért, esetleges egészségkárosodásért.

Az ügyfél

bármely -a szolgáltató által kínált- szolgáltatásra elküldött jelentkezésével, illetve annak igénybevételével, elismeri és kijelenti, hogy mindezen információk ismeretében van, megértette, és elfogadja azokat.
Továbbá kijelenti, hogy kizárólag saját felelősségére vesz részt bármely egyéni, vagy csoportos programon a NézőpontVáltás Önfejlesztő Központban.
Navigáció
Kedves leendő ügyfelem!
Ha bármilyen kérésed, kérésed, vagy megjegyzésed van a szolgáltatásaimmal kapcsolatban, kérlek, fordulj hozzám  bizalommal a kapcsolati űrlap elküldésével.
Szeretettel várlak egyéni konzultációra, tanfolyamra, egyéb programra előzetes bejelentkezéssel a
NézőpontVáltás Önfejlesztő Központban! 
A személyes találkozásig, 
Üdvözlettel: 
Varga Csilla
Elérhetőségek:

NézőpontVáltás Önfejlesztő Központ

6721 Szeged, Juhász Gy. u.23. fsz.1.